perjantai 4. tammikuuta 2013

2012 kirjat

Luin vuonna 2012 neljäkymmentä kirjaa. Ajattelin tässä tekstissä kertoa suosikkini niistä neljästäkymmenestä. En ole aiemmin pitänyt minkäänlaista lukupäiväkirjaa, mutta pakko sanoa, että se oli vuoden 2012 loistavin idea! On mukavaa lueskella listaa taaksepäin ja oikeasti muistaa, mikä kirja oli hyvä ja mikä ei niin hyvä, ja sitten myös tulee mieleen kaikkea mitä tapahtui silloin kun minkäkin kirjan luki. Jatkan kyllä ehdottomasti kirjojen muistiin laittamista. Sen lisäksi on kätevää, kun aiemmin on usein tullut sellaisia hetkiä että "mikä se yksi älyttömän hyvä kirja olikaan jonka nimeä en muista", ja nyt ne voikin tarkistaa lukupäiväkirjasta.

Tässä siis suosikkini kirjoista jotka luin vuonna 2012 (nämä ovat sitten siinä järjestyksessä missä kirjat luin):

1. Tove Jansson: Kunniallinen petkuttaja
Olen aina pitänyt Muumi-kirjoista, mutta en ollut aiemmin lukenut Janssonilta niiden lisäksi muita kuin yhden novellikokoelman. Kunniallisessa petkuttajassa oli kaikkea mitä kirjassa pitääkin olla. Vaikka välillä päähenkilön elämä tuntuikin synkältä ja ikävältä, kirjasta jäi kuitenkin hyvä mieli. Muistaakseni. (Onhan siitä jo vuosi kun tämän kirjan luin, en minä voi kaikkea muistaa!)

2. L.M. Montgomery: Annan nuoruusvuodet, Anna ystävämme, Annan unelmavuodet
Luen aina epäsäännöllisin väliajoin Anna-kirjat uudestaan. Samaistun enemmän Runotyttöjen Emiliaan kuin Vihervaaran punapäähän, mutta Anna-kirjoissa on enemmän huumoria, sellaista lempeää ja hyväntuulista.

3. Mary Ann Shaffer & Annie Barrows: Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville
Tämä kirja oli ihana. Ehdottomasti yksi parhaista, jotka vuonna 2012 luin. Suosittelisin tätä ihan kaikille,  saa hymyn huulille!

4. Tove Jansson: Kuvanveistäjän tytär
Osittain Toven omiin lapsuusmuistoihin perustuva kirja, jossa on jotain todella muumimaista. Ihailen Tove Janssonia.

5. Kathryn Stockett: Piiat
Luin tämän lukulomalla, kun minun olisi oikeasti pitänyt lukea saksan yo-kokeeseen... Olin kotona ja äiti oli ostanut uuden kirjan, jota ei ollut vielä itsekään saanut luetuksi. Minä nappasin sen itselleni (vaikka olin luvannut itselleni, etten lukisi lukulomalla muuta kuin koulukirjoja) ja istuin aamuyöhön asti alakerrassa nojatuoliin käpertyneenä lukemassa tätä. Tarina vei mukanaan. Suosittelen! (Mutta älkää te hyljätkö opiskelua kirjojen takia, hyi minua.)

6. L.M. Montgomery: Pieni runotyttö, Runotyttö maineen polulla, Runotyttö etsii tähteään
Nämä luen luultavasti vielä useammin uudestaan kuin Anna-kirjat. Runotytöt ovat minulle sellaiset kirjat, joihin voi aina palata uudestaan. Löydän niistä aina jotakin uutta. Olin ehkä kahdeksanvuotias kun luin kirjat ensimmäistä kirjaa (viimeisen kirjan ihmissuhdesotkuista en silloin niin välittänyt), ja nyt yksitoista vuotta myöhemmin ne ovat vieläkin lempikirjojani. Vaikka kirjat on kirjoitettu 1800-luvun loppupuolella (jos nyt oikein muistan), eivät ne tunnu yhtään etäisiltä 2000-luvullakaan. Puhvihihoista ja hevosrattaista on sitä paitsi hauska lukea! :D

Lopuista suosikeistani olenkin kirjoittanut täällä blogissa. Niitä ovat Buzz Aldrin - Taviksena olemisen taito, Teemestarin kirja, Kesä ilman miehiä, Satavuotias joka katosi ikkunasta ja katosi, Ajattelen sinua kuolemaasi saakka, Little Been tarina, Lumoavien mausteiden kahvila, Kartanpiirtäjä, Vanhan kartanon Pat sekä Piin elämä. Suosittelen niitä kaikkia lämpimästi.

Tämän vuoden puolella en ole vielä lukenut yhtään kirjaa. Nyt on teidän vuoronne suositella minulle kirjoja, jotka kannattaisi vuonna 2013 lukea! 

2 kommenttia: