tiistai 3. huhtikuuta 2012

Johan Harstad: Buzz Aldrin - Taviksena olemisen taito

Luin kirjan tänään loppuun ja siitä tuli kyllä heti yksi lempikirjoistani. Buzz Aldrin - Taviksena olemisen taito on sellainen kirja, jota on mukavaa lukea keskellä yötä, silloin kun kaikki muut ovat nukkumassa. Lukiessa tulee sellainen olo, niin kuin kirja olisi tarkoitettu juuri minulle, joka sana ja lause ja virke vain minulle. Virkkeet ovat pitkiä ja täynnä pilkkuja, kuin luetteloita, mutta siltikään ne eivät ole pitkästyttäviä tai sellaisia, joita olisi vaikeaa seurata. Päinvastoin, ne soljuvat melkein huomaamattomasti eteenpäin ja niin sitä on koukussa.

Jos kirjan aloituslause on "Ihminen jota rakastat on 72,8 % vettä eikä ole satanut moneen viikkoon.", ei kirja voi olla muuta kuin hyvä. Rakastuin siis ensisilmäyksellä, jos niin voi sanoa... :) Kirja kertoo elämässään eksyneestä norjalaisesta puutarhurista Mattiaksesta, joka haluaa olla ikuinen kakkonen, se, joka tekee työt ja jota kukaan ei muista. Pelkkä hammasratas koneistossa. Mattias herää eräänä päivänä muistinsa menettäneenä Färsaarilta ja päätyy asumaan terapiayhteisö Tehtaaseen neljän mielenterveytoipujan ja yhden psykiatrin, Havsteinin kanssa.

"-- ja siinä minä istuin, pinnatuolilla Färsaarilla ja oli yö, minun kuuluisi nukkua, menisin nukkumaan, huomenna olisi pitkä päivä.
  Miten niin?
  Miksi siitä tulisi pidempi päivä kuin muista?
  Mitä suunnitelmia minulla oli?
  Ei mitään.
  Juuri niin.
  Olin lakannut toimimasta.
  Niin.
  Epäkunnossa.
  Tästä päivästä lähtien päivillä lakkasi olemasta numeroita, niistä tuli vain tiistaita.
  Tästä päivästä lähtien en enää ollut hammasratas koneistossa.
  Tästä päivästä lähtien olin lopullisesti rikki."


Kirja oli täynnä loistavia oivalluksia, sellaisia, joista tuli heti mieleen "Miksi en ole itse tuota ajatellut?". Sen lisäksi jotkut kirjan kohtaukset tulivat niin yhtäkkiä ja olivat muutenkin niin yllättäviä, että piti vain vähän aikaa tuijottaa sanoja ja haukkoa henkeään. Yksi tällainen kohtaus tuli kun luin kirjaa bussissa, saattoivat kanssamatkustajat ihmetellä... Onneksi Enonkoskelle menevässä bussissa ei yleensä liiemmin matkustajia ole.

Samaistuin päähenkilön ajatuksiin, ja lopussa tuntui, niin kuin olisin itsekin tuntenut hahmot. Niinhän hyvien kirjojen kanssa yleensä käy... Melkein alkoi tehdä mieli itsekin rakentaa purjevene ja matkustaa Karibialle. ;) Miten norjalaiset kirjailijat aina osaakaan? Eräs toinenkin lempikirjoistani on norjalaisen kirjailijan, nimittäin Erlend Loen Supernaiivi. Itse asiassa sillä ja Buzz Aldrinilla on aika paljonkin yhteistä! Suosittelen lukemaan molemmat.


9 kommenttia:

 1. Wiii! Niin ihanaa päästä kyyläämään ihmisiä ja niiden tekemisiä. Vaikuttaa jännältä kirjalta. Alotin semmoset lukutalkoot nyt kun on vapaa-aikaa. Alotin (vaatimattomasti) Aarresaarella. :D Löytysköhän tuota kirjaa Enon kirjastosta.. Toisaalta mie kyllä aattelin lukee Hobitinkin ennen ku meen kattomaan sen elokuvateatteriin. Jännää!

  VastaaPoista
 2. En oo muuten lukenut Aarresaarta! Kerro sitten oliko hyvä... :D Hobitti on ihana. Kannattaa ehkä lukee Hobitti ensin, se on nopeampi lukea kuin Buzz Aldrin. Ainakin miun mielestä. Hobitin kyllä ehtii lukee ennen ku se tulee elokuviin...

  Jeejee!

  VastaaPoista
 3. Joo mie voin sitten raportoida. Ainakin ensimmäiset neljä-viis lukua vaikuttaa oikein jänniltä! Miussa vaan herätti vähän ärtymystä se että takakannessa väitettiin, että se on poikaromaani. En jotenkin oo samaa mieltä. :DD Tai on se ehkä puoliks totta, onhan se romaani sentään. Hobitin voisinkin käydä vaikka jo tänään lainaamassa... Tai ehkä sittenkin huomenna, en jaksa vaihtaa vaatteita. ;)

  VastaaPoista
 4. Sait mut kiinnostumaan tosta kirjasta, hyi sua. Mulla on muutenkin kaksi kirjaa kesken. No, ehkä käyn lainaamassa tuonkin 8)

  VastaaPoista
 5. FST5:lta (muistaakseni) tuli joskus viime vuonna tuosta kirjasta tehty tv-sarja, sekin oli hyvä! (Tuliskohan muuten parhaillaan uusintana.) Pitää varmaan lukee tuo kirjaki joskus..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tulee vissiin, mutten halunnut katsoa sitä, ennen ku olin lukenut kirjan loppuun :) Kirja löytyy meiltä hyllystä, sitten ku joskus tuut käymään voit lukea sen jos ehdit...

   Poista
 6. <3 tuut kattomaan tuota sarjaa miun kaa. se on ihana.

  VastaaPoista